Google Patent İhlali İçin 338,7 Milyon Dolar Ödeyecek

Günümüzde teknoloji devleri arasında yaşanan patent davaları sıkça gündeme gelmektedir. Google, Touchstream Technologies’in üç patentini ihlal etmesi sebebiyle 338,7 milyon dolar tazminat ödeyecek.

Touchstream’in İddiaları

Touchstream’in 2011 Aralık ayında Google ile bir toplantı yapmışlar. Fakat 2012 Şubat’ında teknoloji devinden işbirliği yapma konusu ile ilgilenmediğini öğrendiği yönünde bir cevap gelmiş. Böylece taraflar arasındaki işbirliği süreci de orada bitmiş. Fakat Google, 2013’te Chromecast’i piyasaya sürmesi ile ihlal süreci başlamış. Google’ın kendi kendine yaptığı geliştirmenin patent haklarını ihlal ettiğini beyan etmişler.

Patentlerin Detayları

Touchstream kurucusu David Strober, tipik olarak küçük ekranlarda, örneğin bir akıllı telefon ekranında izlenen videoları daha büyük bir ekrana, bir TV veya monitöre taşıma talebini fark ediyor.

Söz konusu olan Touchstream patentleri “Bir gösterim cihazında içeriğin oynatma kontrolü”  ve “bir gösterim cihazında içerik sunma ve kontrol etme sistemi” başlıkları ile tescillenmiş. Bu patentkere konu sistem, “bir ağ, ağa bağlı bir sunucu sistemi ve bir veya daha fazla sunucudan oluşan, ağa bağlı bir gösterim cihazı ve bir ekranı olan ve kişisel bir bilgisayar cihazının sunucu sistemine ağ üzerinden belirli bir formatla birinci bir mesaj gönderme yeteneği olan” bir yapıyı kapsıyor. “Sunucu sistemi, kişisel bilgisayar cihazı ile gösterim cihazı arasındaki bir ilişkiyi kuruyor. İlk mesaj, kullanıcının seçtiği içeriği ve içeriği oynatmak için bir medya oynatıcıyı tanımlar. Sunucu sistemi, kişisel bilgisayar cihazından ilk mesajı aldığında, gösterim cihazına, kullanıcının seçtiği içeriği ve içeriği oynatmak için medya oynatıcıyı tanımlayan ikinci bir mesaj sağlamak için çalışabilir. İkinci mesajı aldıktan sonra, gösterim cihazı içeriği oynatmak için gerekli ilk medya oynatıcıyı elde edebilir, medya oynatıcıyı yükleyebilir ve içeriği ekranda sunabilir.” şeklinde istemleri devam ediyor.

Google’ın Patent İhlali İddialarına Yanıtı

Google, Touchstream’in patentlerine tecavüz etmediğini savunmuş. Özellikle yenilik üzerinde durdurukları savunmada daha önceki icatlardan dolayı genel kamuoyu için bariz olan buluşların patentlenemeyeceğine dayandırarak patentin geçersiz olduğunu iddia etmiş. Mahkemeye sunulan belgelerde, Google ilgili patentlerin “kişisel bir cihazda içerik seçme ve başka bir ekranda izleme yöntemlerinin tamamını kapsamadığını” vurgulamıştır.

Google’a göre, Chromecast, Touchstream’in patentlerindeki teknolojilerden farklıdır. Chromecast, bir sunucu sistemini ve ekran cihazını kullanırken, Touchstream’in patentleri, sunucu sistemi ve ekran için ayrı varlıklar belirtmektedir.

Google, Touchstream’in sadece lisanslama faaliyeti gösteren bir kuruluş olduğunu ve herhangi bir ürünü veya müşterisi olmadığını iddia ederek, mahkemeden Chromecast satışlarını yasaklamamasını istemiştir. Google, “Touchstream’in tek amacı patentleri maddi bir değere dönüştürmektir” şeklinde ifade etmiştir. Yani bir patent trollüğü iddiasında bulunmuştur.

Touchstream’in Patent Geçmişi ve Google İle İlişkisi

Touchstream, teknolojisini geliştirmek için bir yıl harcadıktan sonra Google ile Gizlilik Anlaşması (NDA) altında görüştükleri için bu kullanmama iddilarını kabul etmediklerini beyan etmişler. Ancak bu görüşmelerden kısa bir süre sonra, Google’ın davaya konu geliştirmeyi yapmasının ihlalin delili olduğunu savunmuşlar.

Sonuç ve Yorum

Teknoloji dünyasında patent ihlali iddiaları sıkça karşımıza çıkıyor. Google ve Touchstream arasındaki bu dava, teknoloji devlerinin nasıl bir risk altında olduğunu ve inovasyonun ne kadar karmaşık bir süreç olduğunu bir kez daha gösteriyor. Önümüzdeki günlerde bu davanın sonucunun ne olacağını hep birlikte göreceğiz. Ancak bu tür durumlar, şirketlerin inovasyon yaparken ne kadar dikkatli olmaları gerektiğini gösteriyor.

Google karşı tarafıyla yaptığı ticari görüşmelerden sonra böyle bir ürün çıkartmasının başına dert açacağını mutlaka ön görmüştür. Ve ihlal olmayacak bir ürün çıkartmak için çalışmıştır.

Benzer durumları yaşamamak için öncelikle ihlal olmadığının tespiti için bir patent belgesi ile ürünün karşılaştırıldığı ihlal analiz çalışması gerekmektedir. Hatta daha çalışmlara başlamadan patentin etrafından hukuka uygun şekilde dolanmak için danışmanlık da alınabilir. Nitekim uygulamada rakipler birbirlerinin patentlerini takip edip, o patentleri ihlal etmeden rakip ürün çıkartabilmektedirler.

İlginizi Çekebilir

Genel Hizmetlerimiz Formu