- Pay Defteri ve Hamiline Pay Senetleri
Tebliğin 9’uncu maddesinin dördüncü fıkrasında yapılan değişiklikle, hamiline yazılı pay senedine sahip olanların pay defterine kayıt için yalnızca mülkiyet iddiası yeterli görülmemiş, bu kişilerin aynı zamanda zilyetliklerini ispat etmeleri ve Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirilmiş olmaları şartı getirilmiştir.
- Saklama Süresi İçin Öngörülen Başvuru Süresi
Tebliğ’in 12’nci maddesi tacirlerin; tutmakla yükümlü olduğu ticari defterleri ve bu defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerin saklanma süresine ilişkin olup Tebliğ’in dördüncü fıkrasında yer alan defterler ve belgelerin; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğraması halinde mahkemeye başvuru süresi “onbeş” günden “otuz” güne çıkarılmıştır.
- Defter Yenilemelerinde Usul
Tebliğ’in 13’üncü maddesinin altıncı fıkrası yeniden düzenlenerek, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri yanında genel kurul toplantı ve müzakere defterinin de yenilenmesi durumunda, yeni defterin noter onayına sunulurken eski defterin veya zayi belgesinin ibrazı zorunlu kılınmıştır.
- Elektronik Defterlere İlişkin Açıklık
Tebliğ’in 23’üncü maddesi yeniden düzenlenerek hangi durumda hangi Tebliğ’in uygulanacağına dair açıklık getirilmiştir. Bu kapsamda muhasebe ile ilgili defterlerde Elektronik Defter Tebliği, muhasebe dışı ticari defterlerde ise 14 Şubat 2025 tarihli özel Tebliğ hükümlerinin uygulanacağı açıkça belirtilmiştir. Böylece uygulamada yaşanabilecek tereddütlerin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.
İlgili Tebliğ’in 5’in maddesinde “Defterlerin elektronik ortamda tutulması” bölümünde söz konusu defterleri zorunlu ve ihtiyari olarak tutabilecek şirketler düzenlenmiştir.
Aşağıda sayılan şirketler bu Tebliğ hükümleri uyarınca defterlerini elektronik ortamda tutmakla yükümlüdür:
- a) 1/1/2026 tarihinden itibaren kuruluşu ticaret siciline tescil edilen şirketler.
- b) Aşağıda sayılan şirketler,
- Bankalar,
- Finansal kiralama şirketleri,
- Faktoring şirketleri,
- Tüketici finansmanı ve kart hizmetleri şirketleri,
- Varlık yönetim şirketleri,
- Sigorta şirketleri,
- Anonim şirket şeklinde kurulan holdingler,
- Döviz büfesi işleten şirketler,
- Umumi mağazacılıkla uğraşan şirketler,
- Tarım ürünleri lisanslı depoculuk şirketleri,
- Ürün ihtisas borsası şirketleri,
- Bağımsız denetim şirketleri,
- Gözetim şirketleri,
- Teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketleri,
- 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa tabi şirketler
- Serbest bölge kurucusu ve işleticisi şirketler.
Fiziki olarak defter tutmakta iken elektronik ortamda defter tutma yükümlülüğü kapsamına giren şirketler, yükümlülüğün doğduğu tarihten itibaren en geç iki ay içinde (01.09.2025 tarihine kadar) Tebliğ’e Ek-1’deki örneğe uygun düzenlenen bir kararla birlikte notere başvurarak fiziki defterlerin kapanış onayını yaptırmaları gerekmektedir.
Yukarıda belirtilenler arasında yer almayan şirketler, ihtiyari olarak bu Tebliğ kapsamındaki defterlerini elektronik ortamda tutabilecektir.